U SKLOPU KAMPANJE „NE ODUSTAJEM“ PREDSTAVLJENA NOVA OBRADA GIBONNIJEVE PJESME S HRVATSKIM PJEVAČICAMA I ČLANICAMA UDRUGE NISMO SAME

Povodom početka kampanje ”Ne odustajem” posvećenoj ženama s metastatskim rakom dojke premijerno je predstavljena nova obrada popularne Gibonnijeve pjesme s mladim hrvatskim pjevačicama Eni Jurišić, Nikom Turković, Antonelom Đinđić i Miom Dimšić koje su na ovaj način pružile podršku kampanji i oboljelim ženama. Uz pjevačice, u spotu sudjeluju i žene s metastatskim rakom dojke, članice Udruge NISMO SAME.

Predstavljanje kampanje i promociju spota podržale su i same pjevačice koje sudjeluju u novoj obradi, u aranžmanu Nikše Bratoša, kao i članice Udruge NISMO SAME, sudionice spota, žene s metastatskim rakom dojke s članovima svojih obitelji, te brojni drugi uzvanici, sudionici medicinske i javno-zdravstvene zajednice.

U Hrvatskoj svake godine skoro tisuću žena oboli od metastatskog raka dojke. Prema najnovijim podacima, samo je u 2020. godini1,2 od raka dojke ukupno oboljelo 2894 žena, od kojih je, sukladno pojavnosti, oko 30 posto s metastatskim stadijem bolesti.

Upravo je njima posvećena kampanja „Ne odustajem”,  prva ovakva kampanja u Hrvatskoj koja se bavi metastatskim rakom dojke, a pokrenuta je u suradnji s Udrugom NISMO SAME, uz podršku udruga Onkoput, Sve za Nju i Europa Donna. Danas je prerasla u inicijativu sustavne pomoći ženama s metastatskim rakom dojkem, a ima cilj educirati i informirati žene s metastatskim rakom dojke te ih osnažiti i ohrabriti da razgovaraju sa svojim liječnicima o izboru terapije, eventualnim nuspojavama, ishodima liječenja i kvaliteti života.

Upravo zahvaljujući novim, suvremenim terapijama pacijentice mogu dugo i kvalitetno živjeti. U posljednjih 20 godina vrijeme preživljenja s metastatskim rakom dojke znatno se produžilo zahvaljujući napretku medicine, ali prostora za napredak još uvijek ima, posebice u području boljeg praćenja ishoda liječenja. Važnu ulogu u borbi s ovom bolešću ima i opća razina osviještenosti te dobra informiranost svih dionika društva.

Osim žena s metastatskim rakom dojke, inicijativa okuplja i njihove bližnje kojima se želi poslati poruka nade i podrške u trenutku kada su svi zajedno suočeni s činjenicom da je došlo do napredovanja bolesti.